matromarine700x200MPS

black friday

Bådalarm - hvad skal man vælge ?

Båd alarm - GPS tracker eller Tyverialarm - Hvad skal man kigge efter ?

GPS Tracker eller indbruds alarm eller begge dele ?

Det korte svar er naturligvis begge dele, men skal man vælge er det nok lidt afhængig af hvilken båd man har. En mindre jolle eller åben båd kan være svær at sikre med en indbrudsalarm der udløses af enten en magnet kontakt eller en bevægelses sensor. Det mest oplagte der stjæles her er vel også hele båden eller påhængsmotoren og den eneste mulighed for sikring er rent fysisk med kraftige låse og hvis uheldet er ude en GPS tracker der kan spores. Ved lidt større både er det oplagt at der er en masse bådudstyr der kan stjæles helt uden at GPS trackeren aktiveres hvorfor indbruds alarmen nok er at foretrække enten via magnet kontakter således at en alarm udløses hvis luger eller vinduer brækkes op eller via en bevægelses sensor placeret indenfor. Fordelen ved indbrudsalarmen er at den i højere grad forebygger og er der tale om en bådalarm der kan begge dele er det klart at hvis endelig uheldet skulle ske, ja så har man også en reel chance for at få fat i sin båd igen.

Hvor nem er den at installere ?

Det nemmeste er naturligvis at ringe efter en proffesionel, men også det mest bekostelige. Har du besluttet dig for en gør det selv opgave er enkelhed i installationen helt bestemt noget du skal have i tankerne. En hel del alarmer ligger ubenyttet hen fordi man helt har opgivet at få det til at virke eller er installeret således at de enten ikke virker optimalt eller bevirker et utal af fejlalarmer.
En GPS tracker er normalt lettere at installere end en indbrudsalarm da der her skal opsættes flere elementer og måske også en kabelføring mellem elementerne. En vigtig ting er dog hvor vidt alarmen kan sættes op uden brug af PC. Der er oftest en masse muligheder i forbindelse med opsætning via PC, men vores erfaring er også at det mange går galt lige netop med dette fordi der aldrig er 2 PC´ere der er konfigureret på samme måde ligesom styresystemerne i dag er mange.

Abonnements  priser ?

Alt hvad der findes af GPS trackere kræver i dag en eller anden form for abonnement. Nogle alarmer har en given periode betalt i starten, men een ting er hvad man betaler årligt, man skal også huske at checke om der er begrænsninger på antal sms beskeder GPS trackeren kan sende. Nogle GPS trackere har forskellige abonnementer hvor der måske sendes x antal sms med standard abonnementet og lidt flere sms hvis man betaler en højere pris.
En anden ting man skal være opmærksom på måden man betaler på. Er det via et taletidskort kan der være problemer med at man tømmer taletidskortet og det så ikke kan sende flere sms før det bliver fyldt flere penge på. En indbygget SIM chip med  fast telefon nr er derfor at anbefale.

Strømforbrug ?

Enhver bådejer ved at strøm ombord er noget der nogle gange skal spares på og at hvis man slet ikke har strøm fordi batterierne er flade er det klart en uheldig situation alle gerne vil undgå. Langt de fleste strømforbrugende ting ombord er nogle vi slukker når vi forlader båden, men GPS trackeren eller indbrudsalarmen skal jo helst være tændt hele tiden hvor vi ikke er ombord, hvilket er størstedelen af tiden for de fleste. Derfor er strømforbrug naturligvis en væsentlig faktor og her skal man checke strømforbrug både for "stand by tiden" hvor alarmen blot er tændt og venter på et tyveri eller indbrud og strømforbrug hvis GPS trackeren bliver aktiveret. Det er jo lidt kedelig hvis den løber tør for strøm så snart din båd er flyttet ud af havnen. Flere alarmer har endvidere en sabotage alarm der måler spændingen på enheden og derfor giver en alarm hvis der er spændingsfald f.eks. på grund af at strømkablet bliver klippet af tyven. Nogle af disse alarmer kan endvidere måle spændingen på hovedbatteriet ombord på båden og give en melding hvis spændingen kommer under et vist niveau. Dette er udover selvfølgelig at være yderst godt for tyverisikringen også rigtig godt for dine batterier ombord da alt for lav spænding kan være totalt ødelæggende for de stadig dyrere og dyrere batterier ombord. Gå efter en alarm der bruger under 10 mA og tænk på at gennem vinteren er der ikke meget gang i motoren eller batteriladeren.

Når alarmen går ?

Hvad sker der når alarmen starter, ja det afhænger jo alarmen, men de fleste sender en sms til 1,2 eller 3 af dig foruddefinerede telefon numre. Er det en indbrudsalarm og der er koblet sirene på vil den naturligvis give lyd og oftest en hel del hvilket naturligvis har den store fordel at en indbrudstyv næppe kan holde ud at fortsætte sin ugerning og naturligvis også skal være meget kold i r.... for at fortsætte når han/hun ikke ved hvornår der kommer nogen. Andre alarmer er koblet op på en eller anden form for vagtordning hvilket i de fleste tilfælde naturligvis giver en større sikkerhed for at der kommer nogen ud til gerningsstedet. Andre enheder er mere fokuseret på at være en GPS tracker der viser information om hvor en given "ejendom" er henne og giver dig mulighed for at logge ind på en bestemt hjemmeside med en masse smarte funktioner der viser om f.eks. din hund er gået udenfor et "geofence" (geografisk hegn) defineret af dig og kan vise hastigheder mm om f.eks. din bil. Alle disse ting kan sagtens give mening, men i forbindelse med tyverisikring ikke rigtig noget der giver værdi. Det vigtigste må være at man kan være helt sikker på at få en sms og/eller at en sirene lyder så du får besked og en tyv skræmmes væk.
En anden væsentlig ting når alarmen går er selve tracking tiden - Hvor lang tid kan GPS trackeren blive ved med at sende uden opladning ? Er det kun 2-3 dage kan det hurtigt vise sig at være for lidt hvorimod 2 uger er i den absolut gode ende.

Ekstra tilbehør og funktioner ?

Er det en GPS tracker man køber kan man så udvide den, så den senere hen kan kobles på en infarød sensor og en sirene ? eller omvendt ? Kan man få magnetkontakter til så man sikre døre og vinduer ? kan man få niveaukontakter så man få besked hvis vandstanden stiger ombord ? Kan man koble flere sensorer til hvis det bliver nødvendigt ? Hvad med en ny fjernbetjening hvis der er sådan een ? Mulighederne skal naturligvis overvejes ligesom relevansen på den anden side også skal overvejes - Det er naturligvis op til den enkelte.

Hvad gør en GPS tracker / tyverialarm til en Bådalarm ?

Hvad skal man være særlig opmærksom på når det er tyverisikring af en båd ? Det mest indlysende er naturligvis hvordan den har det med vand og saltholdig fugt. Check IP standarden som også er defineret længere nede. Er den helt forseglet er det naturligvis at foretrække, specielt hvis det er en åben installation eller ombord på f.eks. en vandscooter. En anden ting er selvfølgelig strømforbruget som på mange både kun med 12 volt og måske slet ingen motor der via en generator kan lade alarmen op. Måske er det dét at en bådalarm egentlig bør indeholde mulighed for GPS sporing i tilfælde af at hele båden bliver stjålet og mulighed for alarm hvis en tyv bryder ind i båden "blot" for at stjæle noget af det der er ombord på båden.

Størrelse og ydelse ?

Størrelse og udseende af alarmen om det er en GPS tracker eller en indbrudsalarm er naturligvis vigtigt. Det er nok vigtigst for en GPS tracker at den fylder mindst muligt og helst ikke ligner en alarm eller i det hele taget en elektronisk dims. Specielt hvis den skal installeres under kåben på en større påhængsmotor må den gerne blot ligne en motordel.
Check målene og prøv at sammenholde det med noget du kender og tænk over hvor netop din alarm / gps tracker skal installeres, da målene i dit tilfælde måske slet ikke er væsentlig.

Lidt definitioner omkring GPS Tracker og Tyverialarmer

IP standarden er en international standard der fortæller noget omkring vandtæthed og beskyttelse mod støv på forskellige elektriske produkter således at begreber såsom "tåler vand" er nøjagtigt vel defineret.
Standarden udtrykkes ved IP efterfulgt af to tal. Det første beskriver beskyttelsen mod fysiske partikler som støv og det andet vandtætheden.
Skalaen for partikler går fra 0 - 6 og for vandtæthed fra 0 - 8

Beskyttelse mod partikler Beskyttelse mod vand
0 Ingen beskyttelse 0 Ingen beskyttelse
1 Beskyttet mod partikler større end 50mm (f.eks.håndberøring) 1 Beskyttet mod lodret faldende vanddråber (dryppende vand)
2 Beskyttet mod partikler over 12mm (f.eks. en fingerberøring) 2 Beskyttet mod vandindtrængning fra direkte vanddråber op til 15o fra lodret (let og stille regn)
3 Beskyttet mod partikler over 2,5mm (f.eks. større værktøj og kabler) 3 Beskyttet mod direkte vandstråler op til 60o fra lodret (moderat regn og sprøjt).
4 Beskyttet mod partikler over 1mm (mindre værktøj og ledninger) 4 Beskyttet mod vandindtrængning ved vandstråler fra alle retninger (normalt regntæt)
5 Beskyttet mod begrænset indtrængning af støv 5 Beskyttet mod vandindtrængning ved lavtryks-spuling fra alle retninger (helt regntæt)
6 Totalt beskyttet mod indtrængning af støv 6 Beskyttet mod vandindtrængning ved højttryks-spuling og kraftige bølgesprøjt
    7 Beskyttet mod vandindtrængning, nedsænket i vand ned til 1m dybde, ved test i 30 minuter (vandtæt)
    8 Beskyttet mod vandindtrængning, nedsænket i dybt vand i længere tid (maks. dybde skal angives af producenten).

 

FIND DIN ALARM HER